Maandag 30-10-2006

 Rond 09:30 uur vertrokken uit Rotterdam om op tijd bij de boot in Holwerd te zijn voor de overtocht naar Ameland. Alwaar ik samen met vriend Ronald (fokker van Shinjistars)de Stapcursus van Klaas Wijnberg gingen volgen. Ronald had Raptor meegenomen, 鳬n van zijn superreuen van 16 maanden oud en ik had Angel meegenomen, onze teef van twee jaar, want Devil is nog te jong. We moesten om 13:00 uur bij de boot zijn dus ik dacht ruim op tijd te zijn vertrokken maar ja het was maandagmorgen dus heel veel fileleed. Bij Utrecht een file van maar liefst 33 km door een ongeval, dan maar via Amst eeuuhh ik krijg het niet op mijn toetsenbord ingetikt, dus met oogkleppen op langs 020 en via de afsluitdijk op naar Holwerd. Maar ook deze weg werd mij het fileleed niet bespaard, k.tland. Gelukkig was ik net op tijd bij de boot 12:45 uur en Ronald arriveerde 5 minuten later, snel de spullen overladen want we gingen met mijn auto de overtocht maken. Angel vond het gelukkig geen probleem dat Raptor in stapte, iets wat ze normaal niet zo snel zou doen want de auto is haar domein. Eenmaal op de boot besloten we de honden in de auto te laten want anders zouden ze wel eens achter een zeehond aan kunnen gaan. Wij zijn wat gaan eten en bij terugkomst zaten de honden vrolijk in het rond te kijken, pffff Ik was al bang dat we zonder stoelen verder moesten. Bij aankomst op de Stapboerderij van Klaas en Daphne Wijnberg werden we welkom geheten door Daphne en werden we voorgesteld aan de andere cursisten, allemaal vrouwen. Later kwam ook Klaas zich voorstellen en wat me opviel was dat hij gelijk alle honden observeerde.  Na Klaas zijn zegje zijn Ronald en ik met de honden naar het strand gegaan waar wij zo地 beetje de enigste waren. Na het strand avontuur hebben we de honden in een kennel gedaan om gezamenlijk te gaan eten in het restaurant de Griffel, dit was voor Angel de eerste keer dat ze in zo地 kennel zat maar volgens Klaas, die thuis bleef ging het goed. Ik denk dat Angel zich veilig voelde want Raptor zat natuurlijk naast haar. Na terugkomst kregen we direct onze eerste theorie les voor onze kiezen en dat was vrij pittig maar ook heel leerzaam. We besloten de avond met wat nakletsen en zijn toen naar bed gegaan. Het waaide als een tierelier dus dat slapen zou wel eens een probleem kunnen worden Gelukkig mochten de honden op de kamer en zowel Angel als Raptor lagen lekker knus naast mijn bedje.

Morgen vroeg weer op want om 10:00 uur begint de praktijkles

 

Dinsdag 31-10-2006

 Het is inderdaad een onrustige nacht geworden want de wind was knap stevig en aangewakkerd tot kracht 9 en er kwam ook nog een stevige plens regen uit de lucht vallen. Om 10:00 uur verzamelen om naar het strand te gaan en eenmaal op het strand aangekomen, brak de hemel open en kwam zowaar het zonnetje tevoorschijn. Op het strand moesten we aandacht oefeningen doen, het is de bedoeling dat de hond jou constant in de gaten houd. Na zo地 twee uur op het strand bezig te zijn geweest gingen weer terug naar de bungalow waar het gigantisch begon te plenzen, dus aardig getimed dacht ik zo. Na de lunch kregen we weer theorie les maar het viel niet mee om je aandacht erbij te houden want na die strandsessie en de lunch zat iedereen zo地 beetje te gummie nekken. Maar toen Klaas wat filmpjes liet zien van het corrigerende gedrag van zijn eigen hond Wolf was iedereen weer bij de pinken. Om 16:30 waren we klaar en Ronald en ik besloten om met de honden even lekker uit te waaien op het strand, nou uitwaaien deden we zeker want we waaide haast uit ons pantykousie.Van het strand was inmiddels ook niet veel meer over want het was hoog water geworden, heeeeeel hoog water, tot aan de duinen toe. Na een stukje langs het kleine stukje strand wat nog over was te hebben gelopen besloten we om door de duinen terug te gaan. Of dit zo slim was weet ik niet want we kwamen broer konijn tegen en het was niet zijn lucky day, Angel joeg hem op en Raptor wachtte hem op en die hoefde alleen nog maar 電ank je wel te zeggen. Raptor pakte broer konijn en Ronald, lichtelijk in paniek, probeerde uit alle macht op Raptor in te schreeuwen om broer los te laten. Waarschijnlijk schrok Raptor hier van, dat hij spontaan een kaak krampje kreeg, we hoorde toen alleen nog maar 徒rak覇n het was over en uit met broer konijn. Na dit avontuur begrepen we de spelfout op onze slaapkamerdeur want daar hadden Klaas en Daphne opgeschreven wie er sliepen en bij ons stond Michal met Angel en Ronald met Haptor i.p.v.Raptor. Waarschijnlijk een vooruitziende blik. Na dit incidentje zijn we lekker konijnen soep gaan eten, o nee geintje.maar we zijn wel weer lekker gaan eten, en bij terugkomst lag er huiswerk voor ons klaar. Een pittige vragenlijst die we besloten om met zijn allen in te vullen, nou het viel niet mee en we konden het tot een uur of tien volhouden want toen vielen bij de meeste van ons de luikjes al dicht.  We besloten om te gaan slapen maar de hele bungalow stond te schudden want de wind was aangetrokken tot kracht 11. Het leek wel of er een goederentrein door de bungalow reed pffff, dus weinig slapen. Hopen dat morgen het dak er nog maar op zit. Er ligt nu naast me een hond te ruften dus snel onder de dekens gadver het zal Raptor wel zijn die van broer konijn ligt te dromen.

 

Woensdag 01-11-2006

 Vanmorgen rond 06:00 uur alweer wakker door die giga storm, gelukkig, het dak zat er nog op. Zoals het echte Die Hards betaamd gingen we na het ontbijt gewoon naar het strand om weer te trainen en te oefenen met Klaas. Dat de helft van het strand er niet meer was maak nu fff niet uit, wij gingen gewoon!!!! Wij maar ook de honden moesten zich schrap zetten om niet weg te waaien. Volgens Klaas moesten we ons niet door het weer laten benvloeden want dat merkte de honden direct. Ja ja dat is makkelijk gezegd als je met hond en al bijna opstijgt..Maar toch proberen om aandacht te krijgen van die wapperende honden en warempel het lukte nog ook. Met dichtgeknepen oogjes probeerde de honden oog contact te maken, dat viel niet mee want we werden haast gezandstraald. Na het strand avontuur gingen we het bos in wat pal achter het strand ligt, door de beschutting van de bomen kon Klaas zich wat meer verstaanbaar maken. Klaas besloot om met Ronald en mij Raptor aan te gaan pakken want Raptor maakte al drie dagen het leven zuur van Angel, maar die muts beet niet van zich af, ze waarschuwde alleen maar en Raptor had daar maling aan. Klaas zei dat we een dreigende houding naar Raptor moesten aannemen zodra hij weer op Angel af stierde en, nou komt het leuke, we moesten diep grommen naar hem. Nou dat werkte perfect, Raptor kwam er aan gesjeesd en wij grommen naar Raptor, hij schrok zich de pl en ging er vandoor. Prachtig.!! Na dit een poosje vol te hebben gehouden was het klaar en speelde Raptor op een normale manier met Angel zonder haantjes gedrag Perfect.. In het bos moesten we de groep op splitsen, dit om het de herders onder ons (6 van de 8 ) moeilijk te maken, want die willen ten alle tijden de roedel bij elkaar houden. Wij moesten proberen in deze situatie de aandacht van de honden te blijven houden, nou met Angel lukte dit goed want na zo地 twee minuutjes had ze de rest niet meer in de gaten en had ze alleen maar oog voor mij. We zouden een klein stukje verder weer bij elkaar komen maar 鳬n van de dames was verdwaald, een bosterrein zo groot als een postzegel en toch verdwalen, knap hoor Irene. Na een uur in het bos te hebben gezocht besloten we maar om terug te gaan naar de auto en daar stond het verloren schaap, braaf te wachten. Voortaan eerst maar een cursus speuren volgen ;-)  Na het bos avontuur weer naar de bungalow waar we weer theorie kregen,. We hebben ook van Klaas geleerd hoe we de honden in en uit de auto kunnen laten stappen zonder dat ze ons overhoop en omver lopen, nu stappen ze in en uit wanneer wij vinden dat dat kan, rustig en zonder gestress. 全 avonds weer huiswerk en wederom weer op tijd naar bed want morgen weer een nieuwe dag vol inspanning en ontspanning.

 

Donderdag 2-11-2006

Vannacht was de wind wat afgenomen dus hebben we beter kunnen slapen. Na het ontbijt weer naar het strand,( waar kan je hier anders heen want we zitten hier op een eiland, weet je nog?? ) Maar nu aan de andere kant van het eiland, is weer eens wat anders want dan ligt de zee links van je i.p.v. de hele tijd rechts. snap je ? Maar om bij het strand te komen moesten we eerst door een bos en hier legde Klaas mij uit hoe ik het trekken aan de lijn kon voorkomen en dat werkte goed., Ik was aan het eind van het liedje wel versleten want we moeste stevig de pas erin zetten en er biggelde pareltjes over mijn rug die er een hele poos niet gebiggeld hebben. Ik begin nu aan Angel te merken dat ze aan het veranderen is want ze blijft dicht bij me in de buurt ze heeft volop aandacht voor mij, dus we gaan de goede kant op. Nou thuis nog.!!! 全 middags weer theorie, het valt me op dat iedereen de theorie flink pittig vind en dat het ook zwaar voor iedereen is om je te concentreren. Ik denk dat het slimmer was geweest als Klaas de boel had omgedraaid dus 壮 ochtends theorie en 壮 middags praktijk want in de ochtend zijn de meeste van ons nog wel fris. Ik en nog een aantal andere cursisten kregen zelfs last van hoofdpijn zo geestelijk waren wij met deze cursus bezig. Sommige droomde er zelfs van, de raderen bleven maar draaien.全 avonds weer huiswerk maar de meeste van ons hadden zoiets van ; ja daaag nu even niet en zijn lekker met de honden wezen wandelen om tegelijkertijd oefeningetjes te doen. Praktijk ging bij de meeste wel goed af. Het was de laatste avond dus zijn Ronald Raptor Angel en ik lekker naar het strand gegaan. Dat had wel iets want welk logisch nadenkend mens gaat in het donker op het strand wandelen nou wij dus maar het was volle maan dus licht zat, maar was wel weer een aparte ervaring. We liepen weer door de duinen terug en Angel joeg weer een konijn op maar dit keer was het een slimmer konijn en schoot onder het prikkeldraad door. Dit zag Angel te laat en een flinke schaafwond op haar neus was het gevolg. Hoe was het spreekwoord ook alweer? 澱oontje komt om zijn loontje Na een uurtje op het strand te hebben gebivakkeerd zijn we weer terug gegaan. Morgen de laatste dag dus vroeg op om de spullen in te pakken.

 

Vrijdag 3-11-2006

 Laatste dag van de Stapcursus

Na de spullen te hebben ingepakt en te hebben ontbeten gingen we voor de laatste keer op pad voor praktijkles. Uiteraard weer naar het strand en bos, we moesten een zitmatje meenemen, waarom? Geen idee, misschien picknicken of zonnen op het strand we wisten het niet. Op het strand de nodige oefeningen gedaan waar Klaas nog even een demonstratie gaf hoe je een hond op afstand kon laten afliggen en naar je toe komen. Zijn honden Wolf en Dorus een Saarloos en een Labrador kregen de opdracht te zitten en wij liepen gewoon door inclusief Klaas. Ik geloof dat we inmiddels aan de andere kant van het eiland waren toen Klaas besloot dat het wel ver genoeg was en blies toen op zijn fluit, die gebruikt hij alleen voor de lange afstanden. De honden reageerde direct en kwamen aangesjeesd maar Klaas blies weer op zijn fluit dit keer op zijn scheidsrechtersfluit, voor de honden het signaal om ter plekken te blijven en alsof ze daar vastgepakt werden. Ze bleven als een standbeeld staan, tsssss patser die Klaas. Maar eens komt de tijd dat onze honden dat ook kunnen al loop ik dan met een rollator maar lukken zal het me. Al is het alleen maar om me uit te sloven naar Klaas toe hihihi. Vervolgens gingen we naar het bos waar Klaas ons corrigeerde en tips gaf hoe we het 鳬n en ander beter konden doen. Ter afsluiting moest een ieder een plekje in het bos opzoeken waar we elkaar niet konden zien en moesten daar dan zo地 10 minuten met de hond gaan zitten om te relaxen en rust naar het dier over te brengen daar was dus dat matje voor. Het dier moet vertrouwen in je krijgen, jij bent rustig dus kan ik dat ook zijn. Klaas noemde dit 電e hond uit zetten Dit was voor de herders een ramp natuurlijk want ieder ging een andere kant op en probeer dan maar de hond te laten relaxen, maar na zo地 5 minuten alert en nerveus om zich heen te hebben zitten kijken kwam er toch enigszins rust in Angel en heb ik de batterijen er uit kunnen halen. 全 middags gelukkig geen theorie meer maar een evaluatie van wat er de afgelopen week is gebeurd. Voor iedereen was het wel duidelijk dat er een hoop veranderd is, het bewijs lag immers aan onze voeten.

Maar niet alleen de honden zijn veranderd, wij natuurlijk ook. We hebben nu een heel andere denkwijze en we kijken nu met andere ogen naar de hond. We begrijpen ze meer. Al met al was het een super midweek waar we heel veel hebben geleerd.

Klaas deed een rondje met een analyse over een ieder van ons en bij mij was het verhaal dat Angel een zacht temperament heeft, te zacht voor een Duitse Herder. Een teef waar niet in 鳬n keer te veel druk op gelegd mag worden maar gedoseerd en voor mij gold dat ik het allemaal wel wist en begrepen heb maar dat ik onzeker ben en bang ben om fouten te maken. De baas hond combinatie was prima in orde Angel houd mij goed in de gaten en verliest mij geen moment uit het oog.Met deze bevindingen in mijn zak sloten we de Stapcursus af en was het tijd om te vertrekken.

Ik was blij om naar huis te gaan want thuis wachtte mijn gezinnetje op mij, maar ook naar onze Devil verlangde ik enorm, zou hij gegroeid zijn,? zou hij veranderd zijn?

Klaas bedankt voor deze SUPERcursus en ik kom zeker nog een keer terug. Ronald ik vond het geweldig om daar met jullie te zijn en het mooiste van alles is dat Raptor en Angel de beste maatjes geworden zijn, Toppie.

Een ieder die meer met zijn hond wil bereiken op een tamelijk eenvoudige manier raad ik deze cursus aan.

Zit me haar nog goed? De schitterde Raptor Dorus , Wolf, en Raptor Angel probeert Raptor te pakken
       
Samen spelen Angel lekker aan het rennen Raptor ruikt aan een kwal Angel heel onderdanig
       
Raptor Ronald & Raptor lekker rennen met z'n alle spelen
       
Lekker ravotten Wolf en Dorus Viviane heeft ook aandacht van Aiko Wie komt er in mijn huisje...?
       
   
  Jaqueline Evelien heeft contact  

 

Voor nog een verslag en meer foto's kijk op Of shinji's star